Mira ve Mikroskobun Altındaki Dünya
Bölüm 5: Görünmeyen Dostlar
O sabah sınıfta garip bir sessizlik vardı. Genelde sabahları ilk sözü söyleyen Deniz, bu kez sırasına başını yaslamış, gözlerini kapatmış duruyordu. Mira yaklaşınca onun nefesinin hafifçe hızlandığını fark etti.
“Deniz iyi misin?” diye fısıldadı.
Deniz gözlerini zorla açtı. “Biraz ateşim var… galiba üşüttüm.”
Öğretmen hemen müdahaleyi yapıp velisini çağırdı. Mira, arkadaşının arkasından hüzünle baktı. Sonra kendi kendine şöyle fısıldadı: “Hastalıklar… görünmeyen şeyler ama bizi nasıl da etkiliyor.
Bilim dersinde konu bakterilerdi. Öğretmen tahtaya kocaman yazdı: “Bakteriler: Hepsi Kötü Değil!”
Mira başta şaşırdı. Bakteri dendiğinde hep hastalıklar, mikroplar aklına gelirdi. Ama öğretmen anlatmaya başladığında işler değişti.
“Bazı bakteriler zararlıdır evet, tıpkı şu anda Deniz’i hasta eden gibi. Ama bazıları olmazsa ne yapardık, hiç düşündünüz mü?”
“Mesela yoğurt!” dedi öğretmen göz kırparak. “İçindeki canlı bakteriler sayesinde yoğurt oluşur. Vücudumuzun içinde de milyonlarca dost bakteri var. Sindirime yardım ederler, bağışıklık sistemini desteklerler.”
Mira gözlerini açtı. “Yani... bakteriler hem kötü hem iyi olabilir. Karanlıkta parlayan ışıklar gibi.”
Evde akşam yemeğinde babası masaya yoğurt koyarken Mira duraksadı.
“Baba, yoğurtta canlı bakteri varmış.”
Babası şaşkın baktı. “Ne? Bu yoğurt canlı mı?”
“Hayır hayır,” dedi Mira gülerek. “İçinde yaşayan faydalı bakteriler var. Biz onları yiyince onlar da bize yardım ediyor. Yani... biz mikroskobik arkadaşlar yiyoruz aslında!”
Annesi güldü. “Demek ki soframızda görünmeyen misafirler varmış.”
Ertesi gün Deniz tekrar okula döndü. Mira yanına koştu.
“Seni özledik! Bu arada... vücudundaki bakterilerin bir kısmı seni hasta etti ama diğer kısmı seni korudu.”
Deniz kafasını eğdi. “Hepsi kötü değil mi öyle sanıyordum.”
“Ben de öyle sanıyordum,” dedi Mira. “Ama bazen kötü sandıkların, sana en iyi öğretileri sunar.”
Dersin ilerleyen saatlerinde öğretmen, bakterilerin doğadaki görevlerinden bahsetti. Toprağı zenginleştiren, ölü yaprakları parçalayan, doğanın dönüşümünü sağlayan bakteriler…
Mira tahtaya baktı ve kendi kendine mırıldandı:
“Demek bakteriler... doğanın geri dönüşüm uzmanlarıymış. Onlar çalışmazsa toprak uyanamaz…
O gün bilim kulübünde çocuklar arasında küçük bir sohbet döndü:
“Benim annem sirkeyi evde mayalıyor,” dedi Derin. “Orada da iyi bakteriler varmış.”
“Ben turşudaki canlıları duydum,” dedi Baran. “Ama yemek deyince aklıma mikrop gelmezdi!”
“Vücudumuzda bu kadar çok bakteri varsa…” dedi Mira, “belki de biz tek başımıza değilizdir. Bizi biz yapanlar görünmeyen dostlarımızdır.”
Herkes gülümsedi.
O akşam Mira, günlüğüne şöyle yazdı:
“Bugün, dost ve düşmanı ayırt etmenin bazen dıştan mümkün olmadığını anladım. Bir şey küçükse kötü demek değil. Ve bir şey görünmüyorsa önemsiz değil. Aslında iyi olan çoğu şey… sessizdir.”
🧬 Mini Bilim Bilgisi: İyi ve Kötü Bakteriler
Faydalı bakteriler: Yoğurt, turşu, kefir gibi fermente gıdalarda bulunur. Sindirime yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Zararlı bakteriler: Hastalıklara neden olabilir. Ancak bağışıklık sistemiyle mücadele edilebilir.
Doğada bakteriler: Toprakta, sularda, hatta bitkilerin köklerinde yaşarlar. Azot döngüsü gibi hayati görevleri vardır.
💭 Düşün, Hisset, Konuş
- Sence bir şeyin "iyi" ya da "kötü" olduğunu ne belirler?
- Hiç korktuğun bir şeyin, sana faydalı olduğunu fark ettin mi?
- Bakterilerin bir sesi olsaydı, sana ne söylerlerdi?
- İnsan vücudu milyarlarca canlıyla doluysa, biz aslında yalnız mıyız?
15.07.2025
Mesime Elif Ünalmış
Yorumlar
Yorum Gönder
Merhaba sevgili okuyucular, paylaştığım hikayeler ve yazılar hakkındaki düşüncelerinizi çok merak ediyorum! Yorumlarınız benim için çok değerli. Lütfen görüşlerinizi ve önerilerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Hep birlikte daha güzel bir topluluk oluşturalım! ✍️